Wednesday, November 11, 2009

Analysuppgift

Jag har analyserat Mark Fiores hemsida www.markfiore.com.

Vad?
På sidan finns politisk satir i form av korta animerade filmer, som Mark Fiore har gjort. (Man skulle också kunna kalla det för opinionsjournalistik.) Det som förmedlas är alltså åsikter i satirisk/ironisk sätt.

Sidan är väldigt interaktiv: det finns diskussionsforum (som verkar jättepopulär), shout back! (man kan ringa och berätta sin åsikt) och länkar till Facebook, Youtube, Twitter och RSS. Man kan också kommentera de animerade filmerna direkt under varje film. Under avdelningen Do something står det att man kan (om man är trött på att bara gnälla) ”turn cartoons into action!”. Man kan alltså klicka sig vidare till olika internetsidor där man kan bli volontär, donera pengar osv. Det finns också en videoavdelning där Mark har länkat nyhetsinslag och liknande om aktuella, politiskt intressanta ämnen. De senaste nyheterna kan man hitta från framsidans nyhetsfeed. Högst upp på sidan finns det en länk till Marks blogg, som han dock inte uppdaterar särskilt ofta.

Vem?
Målgruppen är människor, som är politiskt intresserade och gillar satir. Sidan är på engelska och handlar mycket om amerikanskt samhälle så målgruppen är nog först och främst amerikaner, men i alla fall jag tyckte att Marks animationer var roliga och intressanta, så sidan passar nog till många som kan engelska också utanför USA. Jag vet inte om målgruppsåldern egentligen spelar någon större roll. Visst känns Marks stil lite ”barnslig”, men politisk satir i printform (skämtteckningar/karikatyrer) har ju funnits i flera hundra år och animerad film känns inte så mycket mera avancerad. Man måste så klart kunna använda internet. Jag upplever att sidan är könneutral. Om man tänker på social/etnisk tillhörighet, tror jag att målgruppen är typ medelklass och ”upp”, folk med utbildning och pengar. Och inte de mest konservativa människor.

Varför?
För att väcka diskussion om aktuella ämnen och för att förmedla åsikter.

Hur?
Animerade filmer och videoklipper är audiovisuella. Annars är det mest text som gäller, läsa, skriva, diskutera med Mark och andra som användare. Och ringer man eller lyssnar på andra som har ringt så är det såklart audiellt form som gäller.


Medieanvändning
Sidan är nog mest multimodalt. Animerade filmer är ju både visuella och audiella. Och så finns det text (visuellt) och ljudklipp (audiellt).

Struktur
Linnéa har gjort en så fin bild om sidans struktur att det känns lite onödigt att rita en till, så här är en länk till Linnéas blogg.

Sidan är lättnavigerat med hjälp av menyn som finns på varje sida. Jag försökte också hitta någon sätt att browsa animationer på annat sätt än på framsidan, men lyckades inte.

Interaktivitet
Som jag redan skrev i början, uppmuntrar sidan till interaktivitet i flera sätt. Man kan diskutera på diskussionsforum eller direkt under animationerna, man kan ringa och berätta vad man tycker, man kan länka till sin Facebook/Twitter och man kan till och med göra någonting fysiskt (IRL) om man via ”do something” blir t.ex. en volontär. Coolt.

No comments: